Dla Ciebie przygotowałem kilka kalkulatorów żywieniowych

Ich wskazania należy traktować jako orientacyjne.

Dokładne wyliczenia uzyskasz od dietetyka,

który wykona z tobą szczegółowy wywiad i zweryfikuje Twój obecny stan fizjologiczny i stan zdrowia.

 
 

 

Utrzymanie prawidłowego stopnia nawodnienia organizmu jest konieczne do zachowania jego homeostazy, czyli równowagi.
 
Ile wody pić dziennie?
 
Oto pytanie, które w różnych momentach życia stawia sobie każdy z nas. Lekarze podają, by wypijać co najmniej 2 litry wody dziennie. Ale czy taka ilość na pewno wystarczy i czy dla każdego jest identyczna?
A jeśli nie wystarczy, z czego wynikają różnice w zapotrzebowaniu na wodę?
 
Sprawdź swoje zapotrzebowanie na wodę uwzględniając porę roku, wagę i styl życia.
 
 

Zapotrzebowanie na wodę

require
require
require
require
 

Należy pić...... wody dziennie

Nie wiesz ile białka powinieneś dziennie dostarczyć? 
A może zastanawiasz się, czy obecne spożycie jest odpowiednie?
 
Ten kalkulator jest dla Ciebie!
 
Kalkulator zapotrzebowania na białko powstał, abyś mógł w łatwy sposób obliczyć swoje zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy.
 
Producenci żywności na opakowaniach mają obowiązek oznaczania ilości składników pokarmowych. W prosty sposób, przy odrobinie dyscypliny, możemy policzyć czy dostarczyliśmy danego dnia właściwą ilość białka, tłuszczu węglowodanów.
W przypadku białka jest to parametr, który jest często dodatkowo wyszczególniony na opakowaniu, jeśli zawiera go dużo.

Zapotrzebowanie na białko

require
wiek powinien mieścić się w przedziale od 14 do 80 lat
require
require

Powinieneś przyjąć ...... białka dziennie

 

BMI jest bardzo prostym do obliczenia wskaźnikiem. 

To iloraz masy ciała wyrażanej w kilogramach oraz podniesionego do kwadratu wzrostu.

Normy wskaźnika BMI zostały sporządzone przez Światową Organizację Zdrowia.

U sportowców wskaźnik nie zawsze jest rekomendowany ze względu na dużą masę mięśniową, a nie tłuszczową.

Różnice w płci nie wpływają znacząco na wartość tego parametru.

Body Mass Index (BMI) jest uniwersalnym wzorem zarówno dla kobiet 

i mężczyzn bez względu na wiek !

 
 

Kalkulator BMI

require
require
require
require

Twoje BMI wynosi......

BMIKlasyfikacja
less than 18.5: Niedowaga
18.5 - 24.9:Normalna waga
25 - 29.9:Nadwaga
30 - 34.9:Otyłość klasy I
35 - 39.9:Klasa II otyłości
40 upwards:Klasa III otyłości

Zapotrzebowanie kaloryczne to ilość kalorii, które są potrzebne organizmowi w ciągu dnia, aby pokryć jego wydatki energetyczne przy zachowaniu optymalnych warunków. 

Ilość dostarczanych kalorii będzie dla każdego inna i jest zależna od kilku ważnych czynników. Przede wszystkim pod uwagę bierze się podstawową przemianę materii (PPM) oraz całkowitą przemianę materii (CPM).

Dobowe wydatki kaloryczne organizmu różnią się między sobą i będą wyższe w sytuacji wzmożonej aktywności fizycznej, czy rekonwalescencji, a także, w przypadku kobiet, podczas karmienia piersią.

Podczas obliczania własnego PPM należy uwzględnić wiele czynników:

  • wzrost; waga; wiek; płeć; poziom aktywności

Warto również uwzględnić:

  • indywidualny metabolizm;
  • stan zdrowia;
  • fizjologia (np. ciąża).

Mój kalkulator przyjmuje podstawowe parametry.

Zapotrzebowanie energetyczne

require
require
require

Zapotrzebowanie organizmu na energię w kcal wynosi ......

Następnie liczba kalorii jest dostosowywana w zależności od celu:

  • Utrata masy ciała: Zmniejsz kaloryczność posiłków o 10-20%
  • Przyrost masy ciała: Dodaj 500 kcal
  • Utrzymanie wagi: Bez zmian
  • Ta liczba kalorii jest podzielona na procenty makroskładników odżywczych w następujących proporcjach, w oparciu o podziały powszechnie zalecane przez ekspertów ds. żywienia w celu zwiększenia masy mięśniowej, utraty wagi i utrzymania wagi. (Tak, przyrost masy ciała i utrzymanie masy ciała są w tym samym stosunku, ale kalorie i makroelementy są różne.)

    • Utrata masy ciała: 40/40/20 (węglowodany/białko/tłuszcze)
    • Przyrost masy ciała: 40/30/30
    • Utrzymanie wagi: 40/30/30
    • Wreszcie, spożycie węglowodanów wynika z zastosowania tych wartości procentowych do dziennej liczby kalorii. Każdy gram węglowodanów jest „warty” 4 kalorii.